Organikus
A görög eredetű „bio”, „öko” és az „organikus” szavak arra a mezőgazdasági rendszerre utalnak, amely kizárólag természetes technológiákat használ ahhoz, hogy egészséges és tápanyagokban gazdag készítményeket állítson elő.
A bio-gazdálkodók a hagyományos, évszázados mezőgazdasági kultúra elemeit felhasználva, a lehetséges mértékig csökkentik a mesterséges anyagok, vegyszerek használatát, környezetvédő módszereket alkalmaznak, ill. kerülik az emberre és a környezetre veszélyes technológiák, illetve anyagok használatát. Így tilos a műtrágyázás, az ionizációs besugárzás, a génmanipuláció, a hormonkezelés, és nem alkalmazhatóak gyomirtó szerek sem. A növények kártevőkkel szembeni védelmét természetes eredetű anyagokkal, esetenként egy másfajta növény vagy rovar nyújtotta védelemmel, meghatározott talajgazdálkodási módszerekkel oldják meg.
Mi a bio?
Az Európai Unió 1992-től törvényben szabályozza, mi minősülhet bioélelmiszernek. Ezt a jogszabályt hazánk 2000-ben vette át. Vagyis több mint 10 éve csak akkor hozható forgalomba a biológiai, organikus, ökológiai szavakkal, valamint ezek rövidítésével ellátott termék, ha az valóban megfelel a törvényi követelményeknek. Jogszabályaink az „ökológiai” (vagy „biológiai”) szó használatát írják elő, nálunk mégis inkább a „bio” megjelölés a legismertebb.
Az EU országaiban vagy az EU tagállamokból érkező termékeken az „organic” kifejezést láthatod esetenként az adott ország nyelvének megfelelő öko, eko, bio stb. rövidítések mellett. A szabályozásoknak megfelelően ökotermék (biotermék) az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő. A gazdálkodási mód hivatalos megnevezése "ellenőrzött ökológiai gazdálkodás", de informálisan a biogazdálkodás, ökogazdálkodás, organikus gazdálkodás kifejezések alatt is ezt értjük.
Mitől jobb?
Az organikusan termesztett élelem az élelmiszer-biztonság, a tápanyagtartalom és a tápérték tekintetében is jobb számodra, mint a nem organikus. A normál gazdálkodásban megengedett 450 rovarirtó szer közül mindössze 7 használható időszakosan a biotermelésben. Ezek gyorsan és maradéktalanul lebomlanak, míg számos, nem organikus gyümölcsön és zöldségen kimutathatók a felhasznált anyagok maradványai. Az ökotermékek másik előnye, hogy míg a hagyományosan feldolgozott termékek esetében több mint 500, az ökogazdaságokban viszont csupán 30 adalékanyag engedélyezett.
Mindig igyekezz a helyben termesztett, friss, szezonális termékeket választani és kerüld a mesterségesen előállított, félkész, kész-, instant, agyonturbózott, finomított termékeket! Így ha nem is leszel 100 %-osan ökoguru, mégis teszel valamit az egészségedért, szépségedért, jövődért.
forrás: divany.hu
