Organikus

 

A görög eredetű „bio”, „öko” és az „organikus” szavak arra a mezőgazdasági rendszerre utalnak, amely kizárólag természetes technológiákat használ ahhoz, hogy egészséges és tápanyagokban gazdag készítményeket állítson elő.

 

A bio-gazdálkodók a hagyományos, évszázados mezőgazdasági kultúra elemeit felhasználva, a lehetséges mértékig csökkentik a mesterséges anyagok, vegyszerek használatát, környezetvédő módszereket alkalmaznak, ill. kerülik az emberre és a környezetre veszélyes technológiák, illetve anyagok használatát. Így tilos a műtrágyázás, az ionizációs besugárzás, a génmanipuláció, a hormonkezelés, és nem alkalmazhatóak gyomirtó szerek sem. A növények kártevőkkel szembeni védelmét természetes eredetű anyagokkal, esetenként egy másfajta növény vagy rovar nyújtotta védelemmel, meghatározott talajgazdálkodási módszerekkel oldják meg.

 

Mi a bio?

Az Európai Unió 1992-től törvényben szabályozza, mi minősülhet bioélelmiszernek. Ezt a jogszabályt hazánk 2000-ben vette át. Vagyis több mint 10 éve csak akkor hozható forgalomba a biológiai, organikus, ökológiai szavakkal, valamint ezek rövidítésével ellátott termék, ha az valóban megfelel a törvényi követelményeknek. Jogszabályaink az „ökológiai” (vagy „biológiai”) szó használatát írják elő, nálunk mégis inkább a „bio” megjelölés a legismertebb.

 

Az EU országaiban vagy az EU tagállamokból érkező termékeken az „organic” kifejezést láthatod esetenként az adott ország nyelvének megfelelő öko, eko, bio stb. rövidítések mellett. A szabályozásoknak megfelelően ökotermék (biotermék) az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő. A gazdálkodási mód hivatalos megnevezése "ellenőrzött ökológiai gazdálkodás", de informálisan a biogazdálkodás, ökogazdálkodás, organikus gazdálkodás kifejezések alatt is ezt értjük.

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mitől jobb?

Az organikusan termesztett élelem az élelmiszer-biztonság, a tápanyagtartalom és a tápérték tekintetében is jobb számodra, mint a nem organikus. A normál gazdálkodásban megengedett 450 rovarirtó szer közül mindössze 7 használható időszakosan a biotermelésben. Ezek gyorsan és maradéktalanul lebomlanak, míg számos, nem organikus gyümölcsön és zöldségen kimutathatók a felhasznált anyagok maradványai. Az ökotermékek másik előnye, hogy míg a hagyományosan feldolgozott termékek esetében több mint 500, az ökogazdaságokban viszont csupán 30 adalékanyag engedélyezett.

 

 

Mindig igyekezz a helyben termesztett, friss, szezonális termékeket választani és kerüld a mesterségesen előállított, félkész, kész-, instant, agyonturbózott, finomított termékeket! Így ha nem is leszel 100 %-osan ökoguru, mégis teszel valamit az egészségedért, szépségedért, jövődért.

 

 

                                                                                                                               forrás: divany.hu

 

Friss és Olcsó

Szereted mikor a zöldségnek és a gyümölcsnek "igazi" íze van? Nincs időd kimenni a piacra? Szeretnél egészségesen és lehetőleg vegyszermentesen étkezni? 

​Szólj nekünk! Ha a kollégák is így éreznek, mi megszervezzük a termelői piacot hozzátok!

Tel: +36 20 997 4084
E-mail: termeloiprogram@gmail.com

  • w-facebook
  • w-googleplus

TEGYÜNK KÖZÖSEN A TERMELŐKÉRT!

 

Fenntarthatóság

Társadalmi felelősségvállalás

Helyi termékek

Organikus és friss

Versenyképes ár

Kiváló minőség

Egyedi ízvilág

Gyors linkek
 

© 2014 Közösségi Termelői Program