Sütemény receptek

 

Itt egyszerűen összeállítható, békebeli, vidékies ízvilágú sütemény recepteket gyűjtöttünk össze nektek.

 

Titkuk abban rejlik, hogy a legtöbb alapanyag ott lapul a kamrában, vagy a kertből könnyen beszerezhető.  

Ha nincs időd, vagy kedved megsütni, kóstold meg Mozgó Piacunkon!

 

 

Császármorzsa nagyanyáink szerint:

 

Hozzávalók: 2,5 dl liszt 2,5 dl búzadara 5 dl tej,10 dkg mazsola, csipet só, 2 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj, 4 tojás
 
Elkészítés: Nagy a vita, hogy a császármorzsa lisztből vagy darából készül-e. Ebben a receptben nagyanyáink fele lisztből (2,5 dl), fele darából (2,5 dl) készítették, 5 dl tej és mazsola hozzáadásával. Éjjelre pihenni tették, másnap kevertek hozzá csipet sót, 2 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, citromhéjat, 4 tojás sárgáját, majd felvert habját. E mennyiségnek kb. a felét lehet egyszerre nagyméretű palacsintasütőben pirosra sütni, majd megfordítani, aztán 2 lapáttal széttépkedni.
 
Önmagában is jó, de (por)cukorral, lekvárral az igazi.
 
 
Grízes mézes krémes:

 

Hozzávalók:· A tésztához:· 50 dkg liszt· 15 dkg porcukor· 6 dkg vaj· 2 evőkanál méz· 1 kávéskanál szódabikarbona· 2 tojás· 4 evőkanál tejföl· A töltelékhez:· 25 dkg porcukor· 20 dkg margarin· 6 dl tej· 5 csapott evőkanál búzadara· baracklekvár /vagy egyéb/· 1 tábla tortabevonó

 

A tészta hozzávalóit összegyúrom, és 30 percig pihentetem. A tésztát 4 részre osztom, majd 4 lapot nyújtok belőle. Tepsi hátán, 165 fokon kb. 12-15 perc alatt megsütöm. A töltelékhez a darát megfőzöm a tejjel, hagyom kihűlni. A margarint elkeverem a porcukorral, majd a kihűlt darával. Az első lapot behelyezem a tepsibe, és a töltelék felét ráöntöm, elkenem. Ráhelyezem a 2. lapot, megkenem lekvárral. A 3. lapot ráteszem, megkenem a maradék krémmel. Erre teszem a 4. lapot, és a tetejére tortabevonót olvasztok. Másnapig pihen a hűtőben, majd tetszés szerint felvágom.

 

 

 

Kávés szelet:

 

Hozzávalók a tésztához:• 5 tojásfehérje • 20 dkg cukor • 6 evőkanál liszt • 15 dkg kókuszreszelék

Hozzávalók a krémhez: • 5 tojássárgája • 12 dkg cukor • 2 evőkanál liszt • 1 dl feketekávé • 0,5 dl tej • 15 dkg margarin

Tetejére: • 100 g étcsokis tortabevonó

 

A kókuszos tészta összeállításához verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket és a cukrot, és keverjük hozzá a lisztet és a kókuszreszeléket. Öntsük a masszát egy közepes méretű tepsibe, amit előzetesen kenjünk ki vastagon vajjal, majd szórjunk meg liszttel. Süssük úgy 170 fokon kb. 20 percig.A kávés krémhez keverjük el a tojások sárgáját a liszttel, cukorral, kávéval és a tejjel. Állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre, majd hűtsük le langyosra és dolgozzuk össze a margarinnal is. Simítsuk a kókuszos tészta tetejére, és vonjuk be csokimázzal. Ehhez egy evőkanál vízzel olvasszuk meg a tortabevonót, és kenjük a krém tetejére. Hűtőben pihentessük, hogy az ízek összeérjenek.

 

Isteni szelet:

 

Hozzávalók: • 5 tojás • 20 dkg cukor • 15 dkg liszt • 1 mokkáskanál sütőpor • 5 dkg keserű kakaópor

 

A krémhez: • 2 dl tej • 2 evőkanál liszt • 15 dkg darált dió• 5 dkg margarin • 20 dkg porcukor • 1-2 evőkanál rum

 

Tetejére:• 100 g étcsokoládé

 

Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket a cukor felével. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a kakaóporral. Robotgéppel keverjük krémesre a tojássárgákat a cukor másik felével, majd forgassuk össze a tojások felvert habjával. Ezután adjuk hozzá a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet is. Tegyük egy közepes méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe. Úgy 180 fokra előmelegített sütőben süssük tűpróbáig, vagyis kb. 20 percig.

 

Ezalatt főzzük sűrű krémmé a tejet a liszttel. Tegyük félre hűlni, majd adjuk hozzá a margarint, a cukrot, a diót és egy kevés rumot. Amikor jól kihűlt, kenjük a tésztára. Fedjük be csokimázzal, ehhez egy evőkanál víz hozzáadásával olvasszuk meg az étcsokoládét gőz fölött, és kenjük a krém tetejére.

 

 

Szilvalekváros almatorta:

 

Hozzávalók: 1,5 csésze liszt, 15 dkg vaj, tojásfehérje, 1 kg alma, 0,5 csésze cukor, 3 evőkanál szilvalekvár, 2 evőkanál szegfűszeg, 1 csomag vaníliás cukor, fahéj

 

A lisztet összedolgozzuk a felolvasztott vajjal, mellé adhatunk hozzá egy kis meleg vizet is. Kinyújtjuk, a felével kibélelünk egy kivajazott tortaformát. Az almát megpucoljuk, felszeleteljük, összekeverjük a szilvalekvárral, a szegfűszeggel a fahéjjal és a cukorral, és mindent a tésztára kenünk. 

Befedjük a maradék tésztával, a széleket összenyomkodjuk, villával megszurkáljuk (hogy a forró gőz ki tudjon jönni), a maradék tésztadarabokkal díszítjük (mondjuk csillag-, virág vagy szívmintákat szúrunk ki), megkenjük tojásfehérjével és megsütjük.

 

Nem fog „úszni” a tészta, ha az aljára zsemlemorzsát és/vagy darált diót szórunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Friss és Olcsó

Szereted mikor a zöldségnek és a gyümölcsnek "igazi" íze van? Nincs időd kimenni a piacra? Szeretnél egészségesen és lehetőleg vegyszermentesen étkezni? 

​Szólj nekünk! Ha a kollégák is így éreznek, mi megszervezzük a termelői piacot hozzátok!

Tel: +36 20 997 4084
E-mail: termeloiprogram@gmail.com

  • w-facebook
  • w-googleplus

TEGYÜNK KÖZÖSEN A TERMELŐKÉRT!

 

Fenntarthatóság

Társadalmi felelősségvállalás

Helyi termékek

Organikus és friss

Versenyképes ár

Kiváló minőség

Egyedi ízvilág

Gyors linkek
 

© 2014 Közösségi Termelői Program